Zpráva z konference BP

22.11.2010 22:34

Zpráva z konference BP

 

Naše noviny Drštková polívka se s konkurenčními listy sešli na velice zajímavé a pestré tiskové konferenci s panem generálem Robertem Baden-Powellem. Tohoto muže jistě všichni znáte, proslavil se obranou Mafekingu v Africe a založením skautské organizace. Při tomto konfliktu zjistil, že mladí muži mají předpoklady k předávání tajných informací a nepozorovanému přesouvání z místa na místo.

Narodil se 22. února 1857, prožil dětství s devíti sourozenci v Británii. Když mu byly tři roky, stala se tragédie, zemřel mu otec.

V mládí se přidal do britské armády, kde sloužil až do svých 53 let. Během své služby působil v celém světě. Zvláště významná je bitva u Mafekingu, kde se bránil proti desetinásobné převaze burských nepřátel. V této bitvě využil schopností několika desítek chlapců ve věku 14 až 15 let, kteří mu posloužili jako zvědi a cenné informační články. ¨

Tyto zkušenosti ho inspirovaly k tomu, aby se více věnoval civilnímu rozvoji mladých můžů. První jeho významnou akcí byl tábor na ostrově Brownsea. Těmto aktivitám se věnoval až do té míry, že byl ve svých 53 letech požádán králem Edvardem, aby ukončil svou vojenskou službu a dále se aktivně věnovat skautingu.

Skauting byl původně vymyšlen pro chlapce a pan generál zastává názor, že by skauting pro dívky měl být výrazně odlišný.

Tiskovou konferenci uzavřel přáním, aby skauting vydržel alespoň sto let.

-dr.pol-

Zpět