čekatelská práce - Zivarovy rady a požadavky

03.10.2010 10:10

Milí účastníci,

 

v tomhle textu se s vámi chci podělit o pár zkušeností: poradit vám, jak si vybrat téma čekatelské práce i jak se vypořádat s obsahem a formou textu. – V kostce řečeno, proč tohle všechno: Jako instruktoři si přejeme, aby vás práce na práci bavila a aby vám k něčemu byla. Neočekáváme od vás diplomku nebo složité výzkumy, ale zase se jen tak nespokojíme se slohovou wiki-prací nebo rozprávkami bez nápadu.

 

Na co myslet hnedka na začátku, takže pěkně od konce

Mám hotovo a jako autor si pokládám otázku: „K čemu a pro koho to vůbec bylo?“ Odpověď může být dvojí: 1. Přece pro „ně“-instruktory, nevěděj, co by chtěli, stačí, co mám úkolů ve škole... 2. Nevím, ale ta práce byla asi hlavně pro mě; koukám, docela se mi povedla. No, uvidíme... – Zní to banálně, ale jen při druhém přístupu má tohle všechno smysl. První cesta je vchod do slepé uličky, zatímco v druhém případě se dá navázat: – Hmm, docela dost novýho jsem se toho o svým tématu dozvěděl/a a teď tomu možná i rozumím. Nebo: mám radost a mručím si, tímhle způsobem se na rituály ještě nikdo nepodíval, takhle bezvadně připravenej projekt jen tak nikdo neviděl... Ale budou si to myslet i ostatní? Mám to hlavní, čeho si cením, napsaný v posledním odstavci práce, v závěrech, aby si toho pořádně všimli? – Nějak takhle by mohla vypadat chvilka po dokončení.

 

Řečeno popisně: V práci se má ukázat, jak umíte využívat zkušenosti, literaturu a online zdroje k vlastním závěrům (v tématech popisných a prakticky zaměřených) anebo jak sevřeně dokážete uvažovat o problé­mech (v tématech „úvahově-filozofických“).

 

Obsahová náplň, výběr témat

Hlavně se široce nerozepisovat o tom, co je všeobecně známé a co už dávno znáte a umíte! Vyberte si téma, které vás bude bavit prozkoumávat (v různých pramenech, sobě samých). Gog (2006) píše: „Vybírejme náměty uvážlivě, hledejme věcná a potřebná témata; taková, na která při svých zkušenostech odborně stačíme a která umožní náš další rozvoj a nová poznání a mohou být radou nebo návodem druhým. Nebojte se námět a formu konzultovat se svým vůdcem, nejbližšími činov­níky, s výchovným zpravodajem, případně dalšími.“

Témata vybírejte z přiloženého seznamu, u některých bude hodně záležet na tom, co všechno dokážete o dané problematice zjistit (skauting ve světě, rituály, bezpečnost...), v jiných kromě toho půjde hodně o vaše nápady (učební a herní pomůcky pro vlčata a světlušky, výtvarná výchova, virtuální zrcadlo…), v dalších se soustředí zájem na úvahy (skauting ve 2. pol. 20. stol., rove­ring...). Praktická „projektová“ témata jsme vyčlenili do zvláštní sekce (viz seznam). Více k výběru námětů viz Gog (2006).

 

Formální a stylistické zpracování

Vyberte si vhodný styl. Čekatelská práce není email, blog ani polemika s instruktory. Písemná práce nemá být barometrem emocí, takže je třeba se v ní vyvarovat náladového hodnocení, zvolání, smajlíků apod.

Většinu témat je vhodné pojmout jako odbornou práci se všemi náležitostmi (viz níže) a čle­něním do kapitol a menších celku, některá témata je možné stylizovat do eseje. 

 

Náležitosti práce (Gog 2006)

 

Doporučená osnova písemné práce:

Titulní list: Název (příp. rozšiřující podtitul), jméno autora, oddíl a středisko, adresa, datum, podpis.

Úvod: Proč jsem si zvolil dané téma, jaký je cíl mé práce.

Přehled problematiky: Co o tom napsali jiní, aktuální stav problému, obecný přehled, apod.

Vlastní příspěvek (klíčová část práce): Mé řešení problému, moje návrhy apod.

Závěr: Shrnutí problematiky, výsledků, závěrů, rekapitulace.

Seznam použité literatury.

 

Dále nezapomeňte na druhou stranu titulního listu připsat prohlášení: „Prohlašuji, že jsem tuto práci vypracoval/a samostatně.“ Možné, že rádi někomu poděkujete, to se také hodí připsat před samotný úvod práce.

 

Rozsah: naším požadavkem jsou čtyři normostrany textu A4 (4×1800 znaků). Je však jasné, že hlavní na práci je obsah a že témata jsou různě náročná na zpracování: pro některé téma jsou čtyři strany málo, jiné může být bezvadně zpracované na prostoru o něco málo menším. Takže platí: pokud budete s kratším textem spokojeni, odevzdejte ho, má šanci na přijmutí.

 

Citování: Citujte konkrétně a přímo v textu pomocí uvozovek a odkazu do seznamu použité literatury, ten nezapomeňte uvést na konci textu. Pokud potřebujete citovat větší úsek textu, vyznačte citaci zvláštním způsobem (viz např. odsazení textu výše). Tištěnou literaturu i online zdroje uveďte tak, aby byly dohledatelné (u tištěných pramenů jméno autora, název práce, nakladatele, místo a rok vydání, u internetových uveďte přesnou adresu stránky, název článku a popis domény, nezapomeňte na datum stažení informací). Práce, kde budou uvedeny zdroje jako internet, www.google.cz nebo wikipedie, vrátíme k dopracování.

 

Před odevzdáním práce

Než budete text odevzdávat, pořádně si text přečtěte a pak se zeptejte sami sebe, jestli si za ním stojíte a jestli jste ochotni ho dát publikovat: na Praze 8 je tradice tzv. Poslepenců, v nichž uveřejňujeme čekatelské práce. Některé z nich lze najít na https://srumec.jikos.cz.

 

To je ode mě vše, další praktické rady k postupu při psaní práce hledejte u Goga (2000, 2006). Přeju vám úspěšný výběr tématu a hodně štěstí!

 

Zilvar

 

 

Použitá literatura:

 

Gog [2006]. Jiří Žáček–Gog. Rukověť pro psaní písemných prací činovnických zkoušek a závě­rečné písemné práce lesní školy. Praha: 1997. Upravili Blanka a Martin Hejhalovi v roce 2006 pro potřeby čekatelských zkoušek ORJ Praha 8. Online ke stažení na stránkách RK Kel: <https://kel.jikos.cz/tyjatr.html>. Staženo 15. září 2008.

 

Gog [2000]. Jiří Žáček–Gog. Rukověť pro psaní písemných prací činovnických zkoušek a závě­rečné písemné práce lesní školy (Metodický návod formou ukázky písemné práce). Pravidla pro vytvoření kvalitní práce. Praha: 2000. Online ke stažení na stránkách Ekumenické lesní školy: <https://els.skaut.org/old/download.single.php?id=284>. Staženo 15. září 2008.

Zpět

Diskusní téma: čekatelská práce - Zivarovy rady a požadavky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.